Måndag i Tjänste­företagens hus

Idag, måndag, var första dagen i Almedalen som vi arrangerade Almegas lunchkoncept Poké och politik. Under 30 minuter frågades Visitas ordförande Maud Olofsson ut av Jörgen Huitfeldt om alliansens framtid, hur det var med den där badtunnan som det skrevs så mycket om när Alliansen en gång bildas och självklart – gårdagens tal av moderatledaren Ulf Kristersson.

Men det har hänt mycket annat i Tjänsteföretagens hus under dagen också. Jag lyssnade bland annat till Utbildningsföretagens seminarium om livslångt lärande på förmiddagen. Rapporten som presenterades kunde visa hur sannolikheten att ha ett förvärvsarbete ökar efter genomgången yrkesrelaterad vuxenutbildning. Det är värt att satsa på kompetensutveckling och det är värt att göra det för många grupper.

Vi har också haft tid att ta upp integrationsfrågan i vårt hus idag, genom seminariet ”Ger jobb ökad integration?” Våra medlemsföretag Home Maid och Alpha CE gav flera bra, konkreta exempel på hur instegsarbetsmarknader och matchning faktiskt fungerar. Hur varje möte oftast börjar med att den arbetssökande beskriver sina kompetenser – men att det i ett samtal sen kan framkomma en rad andra färdigheter som personen inte förstått är attraktiva för en arbetsgivare.

Själv fick jag möjlighet att bland annat lyfta RUT-branschen och den språngbräda den faktiskt utgör. Vi kan visa att en stor andel av de som fått en anställning i branschen kommit direkt från arbetslöshet. När det väl är dags att gå vidare går de allra flesta – 9 av 10 – vidare till annan sysselsättning, till en annan bransch, något annat jobb i samma bransch eller till studier. Vilket visar att RUT-branschen är just en sådan instegsbransch som Sverige så väl behöver, och som kan bli ännu starkare om man förstärker reformen och genomför Almegas förslag om ett HEM-avdrag, med avdragsrätt för alla tjänster som kan utföras för hemmet i hemmet.