En tisdag med LAS, pensioner och upphandling

Här i Tjänsteföretagens hus rivstartade vi morgonen med ett samtal om anställningstrygghet. Det var kul att se att så många valde att börja dagen hos oss. Vi börjar vänja oss vid att det är fullsatt i bänkraderna – otroligt roligt.

Anställningstrygghet är intressant att diskutera eftersom det inte nödvändigtvis betyder samma sak för alla. Bilden av att det börjar och slutar med lagstiftningen, lagen om anställningsskydd, LAS är inte allenarådande. Det är viktigt att påpeka det här för att vi inte ska invaggas i en falsk trygghet. Avgörande för att det över huvud taget ska finnas någon anställningstrygghet för medarbetarna är naturligtvis företagets konkurrenskraft. Finns inte det företag en medarbetare arbetar på kvar så gör ju inte heller anställningstryggheten det.

Jag och Martin Linder, ordförande för fackförbundet Unionen, förefaller vara överens om att det som ger en medarbetare verklig anställningstrygghet är kontinuerlig kompetensutveckling, och att vara anställningsbar i framtiden, antingen hos den arbetsgivare man redan arbetar hos eller en annan. Det är en god grund för fortsatta samtal, som jag ser fram emot att ta vidare med bland annat Unionen när vi är tillbaka efter semestrarna.

Dagens andra tema, för min del, var offentlig upphandling. Många av medlemsföretagen inom Almegas olika förbund levererar till stat, kommun och landsting. Därför var det en viktig möjlighet att få tala på DS Insikts arrangemang med titeln – Varför deltar inte fler leverantörer i offentliga upphandlingar? Och bilden är dubbel. Å ena sidan växer den offentliga marknaden för varje år. Men samtidigt blir antalet anbud från leverantörer i offentliga upphandlingar allt färre. I 4 av 10 upphandlingar finns enbart en enda anbudsgivare. Det påverkar självklart slutresultatet.

Till min hjälp på den scenen hade jag Almegas ordförande, tillika representant för medlemsföretaget ISS, Marcus Kristiansson, som gav sin bild av varför företagen tyvärr allt oftare väljer bort att delta i offentliga upphandlingar i Sverige. Ett medskick från honom är att det beror på att allt fler upphandlingar avgörs på lägsta pris snarare än funktion. Det leder till att leverantörer försöker pressa priserna snarare än att hitta innovativa och smarta lösningar som löser behovet på bästa sätt.

Under dagen har jag också hunnit tala pensioner med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, Christina Lindenius, vd Svenskt Försäkring, Britta Burreau, vd KPA på Svensk Försäkrings seminarium tillsammans med Min Pension.

Men även om allt detta var viktigt så var kanske den allra största händelsen ändå inte något av de här arrangemangen denna tisdag i Almedalen – utan det som skedde i Sankt Petersburg. Det är härligt att vi nu kan se fram emot ytterligare, minst, en VM-landskamp! Stort grattis landslaget och Sverige!

Ps. Första halvlek stod jag på Dagens Samhälles scen och blev intervjuad om tjänstesektorn och hur den kan bidra till integrationen. För alla er som valde matchen istället, eller inte var i Almedalen, så finns intervjun att se här i efterhand. Ds.