Ung Företagsamhet inspirerar och inger hopp

Vi översköljs ständigt av negativa nyheter i tidningar och nyhetssändningar. Och därför är det inte så konstigt att vi får för oss att allt är på väg i fel riktning – att det går utför med det mesta i världen. Men faktum är att letar man på rätt ställe är det ju faktiskt tvärtom!

Det är inte minst Hans Roslings förtjänst att fler har börjat se världen för vad den faktiskt – rent statistiskt – är: en plats som ger allt fler människor en möjlighet till ett drägligare liv. Att utvecklingen faktiskt går i rätt riktning när det gäller läskunnighet, barnadödlighet och svält. Även om väldigt mycket också återstår att göra innan alla människor i världen har en rättvis chans och bra livschanser och livsvillkor.

Att utvecklingen går åt rätt håll ger mig hopp. Även om jag med det sagt också ska erkänna att jag från grunden är en människa med en rätt optimistisk syn på världen.

Samma känsla av hopp och framtidstro får jag när jag följer de ungdomar som varje år, som en del av sin gymnasietid, driver så kallade UF-företag, som är en möjlighet för gymnasieungdomar att testa på entreprenörskap. Sedan många år tillbaka är vi från Almega stolta partners till den ideella organisationen Ung Företagsamhet som stöttar UF-elever runt om i hela landet. Och för bara några veckor sedan hade jag än en gång den stora äran att få dela ut förstapriset i kategorin ”Årets Tjänst” på UF-galan i Stockholm. I sanning ett riktigt hedersuppdrag.

Tanken med Ung Företagsamhet är att tjejer och killar under sitt sista gymnasieår ska starta, driva och avveckla ett eget företag. Processen, att gå igenom företagets alla livscykler, under läsåret är otroligt utvecklande – och det finns det oräkneliga berättelser som vittnar om. Tack vare UF lär sig ungdomarna sådant som inte alltid är så lätt att lära ut från katedern – att ta för sig, ta initiativ, prova – prova igen och lära sig att misslyckas. Det är lärdomar som de garanterat kommer bära med sig genom hela livet – alldeles oavsett om de väljer att starta fler företag eller inte.

Sedan starten 1980 har runt 390 000 elever drivit ett UF-företag, och i år omfattas runt 29 000 elever av Ung Företagsamhets verksamhet. Studier visar att UF-alumner är mer benägna att starta företag än elever som inte drivit UF-företag och att deras företag är mer lönsamma. Det visar sig också att eleverna har färre arbetslöshetsdagar och högre löner. Så långt statistik alltså – om någon skulle tvivla.

För mig är det mötet med ungdomarna som verkligen övertygar mig om vikten av Ung Företagsamhet. Att få möta vinnarna i kategorin Årets Tjänst – Anders, Carl, Max, Tim och Victor från Bromma gymnasium i Stockholm – gav mig den där härligt optimistiska känslan av att allt är möjligt. Deras driv, nyfikenhet och engagemang smittade verkligen av sig.

Deras UF-företag, Altitude Filming UF, är verkligen i takt med tiden. De använder drönare för att spela in filmsekvenser åt sina kunder, som kan röra sig om panoramabilder av nybyggda fastigheter eller, som i ett uppdrag åt en av deras beställare, panoramavyer över en golfbana i Spanien. Och deras företag har verkligen tagit fart!

Oavsett om killarna bakom Altitude Filming UF väljer att driva verksamheten vidare i någon form efter studenten eller inte så har de redan lärt sig otroligt mycket. De har hittat sätt att samarbeta och dra nytta av varandras förmågor för att skapa en tjänst som andra faktiskt visat sig villiga att betala för. Precis så skapas det välstånd som vi så ofta tar för givet– genom människors förmåga att göra verklighet av sina idéer och skapa jobb, för sig själva och andra.

Tack alla UF-företagare för att ni inspirerar och inger hopp för framtiden. Och än en gång: stort grattis till Anders, Carl, Max, Tim och Victor som vann priset för Årets tjänst och lycka till mot med nya, spännande utmaningar!