Bästa kontorstipsen: så överlever du superhettan på jobbet

Trettio grader varmt utomhus och semestern är slut? Hur klär man sig svalt acceptabelt på jobbet om man inte jobbar som badvakt utan istället spenderar dagarna som tjänsteman i öppet kontorslandskap? Och vad händer om AC:n går sönder?

Får man komma iklädd badkläder till jobbet om det är över trettio grader varmt ute?

Ja om du arbetar som badvakt, annars behöver du anpassa dina kläder efter vad som är lämpligt för dig i din yrkesroll och på din arbetsplats.
Det finns ingen generell lag som reglerar arbetskläder däremot kan din arbetsgivare ha en klädpolicy/klädkod som kan fungera som vägledning.
Om du tycker att klädpolicyn/klädkoden är vag så fråga din arbetsgivare vad som menas.
Vårdad klädsel är en vanlig benämning men vad innebär det i sommarhettan?
”Hel och ren” kommer man långt med, att inte bära trasiga kläder och undvika tröjor med tryck eller texter som kan göra att du uppfattas som mindre professionell i din yrkesroll, skippa helst hawaiiskjortan. När det är varmt brukar knälängd ofta vara att rekommendera.

Är det okej som kollega att hinta om det finns någon i det öppna kontorslandskapet som missat att sätta på sig deodorant i supervärmen?

En gång är ingen gång, men om det är en kollega som återkommande har problem med detta så bör denne bli medveten om detta och få chansen att rätta till det.
En sådan hint ska framföras i välmening och med respekt för individen, och alltid i enrum.
Om man inte känner sig bekväm i att framföra detta direkt till sin kollega så kan man även ta upp ämnet generellt vid en fika eller lunch.
Om det är någon som har kraftiga problem med lukt så rekommenderas att du överlämnar detta samtal till din arbetsgivare.

Om AC:n på kontoret pajar, har man som anställd rätt att jobba hemifrån då?

Om din arbetsgivare tillåter detta så är det självfallet okej men du kan inte på eget bevåg gå hem för att AC:n gått sönder.
Berätta för din arbetsgivare att arbetsmiljön blir försämrad och ge arbetsgivaren en möjlighet att rätta till problemet, arbetsgivaren ansvarar för att arbetsmiljön är god på arbetsplatsen.
Kanske tar det några dagar innan AC:n kan repareras, då kan t.ex. fläktar avhjälpa under tiden.

Bör arbetsgivaren bjuda alla anställda på glass varje dag för att upprätthålla humör och svalka?

Det kan ju vara att rekommendera om AC:n gått sönder. Alla ansvarar för att arbetsmiljön är god på arbetsplatsen, varför inte själv föreslå att du och dina kollegor ska ta en glass på lunchen!