Sommarsemester – hur gör jag som chef?

Sommaren är snart här, och med det kommer för många efterlängtad semester. Men hur är det egentligen med semester? Vilka regler är det som gäller och vad behöver jag tänka på som chef?

Juni, juli och augusti betyder semester för många. Att planera sommarsemester för alla anställda kan vara ett pussel. Enligt semesterlagen har anställda rätt till en sammanhängande ledighet om fyra veckor under perioden juni-augusti om inget annat har avtalats.

Hur gör jag om alla vill ha semester samtidigt?

I första hand ska man komma överens om hur semesterledigheten ska förläggas. Om det inte går att komma överens är det arbetsgivaren som bestämmer. Det finns då en möjlighet att till exempel ge några semester i juni, några i juli och resten i augusti.

Och hur hanterar jag en medarbetare som vill spara massor av dagar?

Semester är såväl en rättighet som en skyldighet. Det innebär att medarbetaren måste ta minst fyra veckors semester varje år. Endast betalda semesterdagar överstigande 20 kan sparas till ett senare semesterår.

Är du medlem? Logga in i Arbetsgivarguiden och läs mer om semester.