Vabruari – när har man rätt att vara hemma med sjukt barn?

Alla med förskolebarn förstår innebörden av ordet ”vabruari”.
Men när har arbetstagaren egentligen rätt att vabba?
Och kan man som arbetsgivare faktiskt neka en anställd vab?

Februari, månaden på året som många småbarnsföräldrar också kallar för vabruari, är här. Influensorna avlöser varandra och på många förskolor är därför kravet att barn ska ha varit hemma en feberfri dag innan de får komma tillbaka till förskolan. Men enligt Försäkringskassan får man inte föräldrapenning om man vabbar med ett feberfritt och friskt barn, såvida det inte gäller smittande virus som vinterkräksjukan. Så vad gör man som chef? Och vad gör man som förälder och arbetstagare? Här hittar du frågor och svar om vab i vabruari.

Läs också: Läkarintyg vid vab – här hittar du frågor och svar

Har man som arbetsgivare rätt att neka en medarbetare vab?

Nej, det har man inte. Vårdnadshavare har rätt att vabba om barnet är sjuk.

Flyttledighet – får du vara ledig eller inte?

Vad gäller om barnet piggnat till efter feber eller förkylning, men där förskolan har som policy att barnet ska vara hemma en feberfri dag för att minimera smittorisken? Försäkringskassan godkänner ju inte vab för ett friskt barn.

Vabba är tillåtet att göra om man som vårdnadshavare behöver avstå från arbete på grund av att barnet eller ordinarie vårdare är sjuk. Däremot får man inte vabba för ett friskt barn som inte bär på smitta, oavsett förskolans policy. Det riskerar dessutom att räknas som bidragsfusk.

Om barnet är friskt kan arbetstagaren ansöka om tjänstledigt – det vill säga vara hemma med barnet utan lön eller ersättning. Men arbetsgivaren kan bestämma om arbetstagaren ska få beviljad tjänstledighet. Om arbetsgivaren inte beviljat tjänstledighet, och arbetstagaren är hemma ändå med friskt barn, räknas det som olovlig frånvaro.

Är du medlem – logga in och läs mer om tjänstledighet i arbetsgivarguiden.