Arbetsgivarfrågor
Lönestatistik 2018
Nu hittar du som medlem i något av Almegas förbund lönestatistik för löneläget i september 2018 i Svenskt Näringslivs webbverktyg Näringslivets Lönestatistik (NLS).
Tiden för de olympiska vinterspelen är här. Tiden då produktivitetstakten sjunker och känslorna pendlar mellan hopp och förtvivlan – dygnet runt. Här hittar du tips på hur du kan hantera OS-veckorna, som chef och medmänniska.
Det är arbetsgivaren som bestämmer när medarbetaren har semester. Den anställde kan självklart alltid ansöka, men det är upp till företaget att godkänna utifrån det behov som produktionen har.
Enligt semesterlagen, som faktiskt skrevs om så nyligen som 2008, är arbetsgivaren skyldig att ge den anställde 4 veckor sammanhängande semester under juni-augusti (OS infaller dessvärre nu i februari). Arbetstagaren och arbetsgivaren kan naturligtvis komma överens om annat (och till exempel bevilja ledighet vid OS).
Arbetsgivaren är skyldig att tala om när semester ska vara två månader innan semesterperioden börjar. Alltså senast 1 april när det gäller huvudsemestern. Som arbetsgivare kan man alltid bevilja semester med kortare varsel – men kom ihåg att sätt företagets verksamhet i första rummet.
Om du som arbetsgivare upptäcker att en medarbetare inte är form oavsett anledning kan du se det som att det finns ett rehabiliteringsbehov och ta ett samtal med medarbetaren. Fortgår det kan det i förläggningen ses som en illojalitet om inte arbetstagare använder sina färdigheter.
Här är det viktigt att du som arbetsgivare tar på dig din arbetsledarhatt. När diskussionerna tar fart under fikarasten gäller det att du är förmögen att faktiskt resa dig vid rastens slut och säga att det är dags att börja jobba igen. Lockas inte med i snacket om valla och andra länders misstänkta doping. Var stark. Stå emot.
Det finns ingen enskild rätt att jobba hemifrån. Det är alltid du som arbetsgivare som bestämmer huruvida det är okej.
Rätten till vab kommer av att man tar betalt av staten. Du som arbetsgivare kan inte begära sjukintyg på barnen av den anställde, men du kan begära att den anställde ska visa att hen krävt betalt av Försäkringskassan. Om barnet är på skolan eller dagis och arbetstagaren inte fått betalt för föräldrapenning är det en olovlig frånvaro, något som kan innebära att arbetsgivaren har rätt att skilja arbetstagaren från arbetet.
Du som medlem hittar fler svar om både semesterlagen och sjukintyg inne i Arbetsgivarguiden.