Välkommet besked från Ylva Johansson (s) om strejkrätten

På onsdagen meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson via SVT Väst att strejkrätten troligen måste begränsas för lösa konflikten i Göteborgs hamn.

Bakgrunden är det stora antalet strejkvarsel som Hamnarbetarförbundet lagt mot företaget APM Terminals som driver containerhamnen i Göteborg. Hamnarbetarförbundet har inget kollektivavtal och är därför inte bundna av fredsplikt.

– Detta är ett välkommet besked. Almega har många oroliga medlemsföretag som är underleverantörer västsvensk exportindustri. Om det inte går att lita på att Sveriges viktigaste hamn fungerar så slår det mot hela näringslivet och jobben, säger Stefan Koskinen, Arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

För socialdemokraterna är frågan om att begränsa strejkrätten mycket känslig och så här säger Ylva Johansson till SVT Väst:

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, säger hon.

Regeringens utredare ska vara klar till den 31 maj. Den normala lagstiftningsprocessen tar sedan två år. Moderaterna har dock krävt att lagstiftning ska vara på plats redan före valet.

– Det här kan inte dras i långbänk. Det måste bli en snabb process. Annars riskerar vi att få se hur både produktion och jobb fortsätter att försvinna från Sverige, säger Stefan Koskinen.