Flyttledighet – får du vara ledig eller inte?

Permission, semester eller tjänstledighet – vad gäller hos ert företag när flyttlasset går? Vid en flytt finns det många praktiska detaljer att hålla koll på. En av dem är själva flyttdagen, som ofta sker på en vardag och som kan kräva att medarbetaren inte är på plats på jobbet. Som arbetsgivare dyker säkerligen frågan om vad som gäller vid flyttledighet upp med jämna mellanrum.

Läs också: Förskott på lönen – vad ska man tänka på?

Permission, det vill säga kort ledighet med bibehållen lön under högst en dag, är en ledighet som finns i kollektivavtal och ibland i företagets personalpolicy. I vilka fall man kan få permission varierar mellan kollektivavtalen och mellan företag. Om flyttledighet inte finns reglerat i kollektivavtalet är det upp till dig som arbetsgivare att bestämma vad som gäller.

Utvecklingssamtal – hur ska jag tänka som chef?

Om du som arbetsgivare inte erbjuder permission är den vanligaste ledighetsformen vid flytt semester eller tjänstledighet. Tjänstledighet är ledighet utan lön. Inom det privata näringslivet, såväl som inom industri- som tjänstesektor är det ovanligt att flyttledigt är reglerat i kollektivavtalen.

Är du medlem? Logga in i Arbetsgivarguiden och läs mer om permission.