Vänsterpartiets krav om vinsttak för att stödja regeringens sista budget blev en tummetott

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V) ältar myter om privata alternativ för att försöka motivera den sönderkritiserade metoden att minimera företagens rörelsemarginal, istället för att presentera konkretiseringar av hur Reepalu-utredningens märkliga modell ska kunna förverkligas, skriver Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna i en replik i DN.

Egentligen skulle regeringen i november ha presenterat ett komplett förslag om vinsttak i för välfärdsföretag. Men i stället för en proposition blev det alltså en debattartikel. Vänsterpartiets krav på regeringen att leverera ett vinsttak för att stödja mandatperiodens sista budget är än så länge bara en tummetott.

En särskild utredning har aviserats som ska utreda alternativa sätt att vinstbegränsa sjukvården. Men sjukvårdsminister Annika Strandhäll avvisar nu de tankarna. ”Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi inte har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården” säger ministern.

”Annika Strandhäll har själv nu gjort den analys som bland andra revisionsföretaget PwC gjorde vid en granskning av alla de företag som skulle beröras av Reepalus vinststopp. De allra flesta företagen skulle tvingas till avveckling. Eftersom 45 procent av patientbesöken i primärvården sker hos privata vård- och hälsocentraler skulle en sådan nedläggningsvåg vara förödande för välfärden”, skriver Håkan Tenelius i repliken.

Men denna logik gäller förstås också de andra branscherna som hotas av Reepalus förslag. Vart femte äldreboende drivs privat, äldreboenden som år efter år utklassar de offentligt drivna i Socialstyrelsens enhetsundersökningar.

”Ser äldreminister Åsa Regnér framför sig ett förslag som leder till att vi inte har några privata intressenter i äldreomsorgen? Eller en personlig assistans utan privata utförare? 70 procent av landets assistansberättigade har valt ett privat alternativ, skriver Håkan Tenelius.

Läs hela repliken på dn.se

Läs också Utbildningsföretagens replik