Alkohol på julfesten – tänk på det här

Två glas vin eller fri bar eller kanske alkoholfritt? I jultider är det vanligt förekommande diskussion på företagen när det planeras julfest. Här tipsar vi om vad du som arbetsgivare kan tänka på gällande alkohol inför årets julfest med jobbet.

Alkohol i arbetsrelaterade sammanhang kan vara en knivig fråga. För hur mycket alkohol ska en som arbetsgivare bjuda på egentligen? Eller är det kanske dags att stryka spriten i år?


Ja, man kan erbjuda ett alkoholfritt julbord

Barn ska hämtas, folk blir sjuka, någon åker bort och en annan har bara inte lust att hänga med kollegorna efter arbetstid. Generellt kan det bli svårt att få ihop en kvällstid där hela företagets personal har möjlighet att medverka. Ta en jullunch istället. Delvis uppstår då inte frågan om hur mycket alkohol som ska serveras – eftersom starkölslunch kanske inte alltid är ett sådant piggt initiativ – samtidigt som desto fler anställda har möjlighet att medverka.

Vad kan vi tänka på om vi ändå bestämmer oss för att erbjuda alkohol på julfesten?

Se över policyn och bestäm hur mycket alkohol som det ska bjudas på. Vill man kanske övergå från att tidigare år haft fri bar till att servera två glas, eller från två glas till ett – prata om det innan julfesten och gå ut i tid med den nya informationen till de anställda så att de vet vad som gäller.

Tänk också på att…

  1. Du som chef är en förebild – också under julfesten.

2. Du som kollega – drick det som erbjuds och välj sedan alkoholfritt resten av kvällen. Det är långt ifrån alla som uppskattar berusade kollegor.

3. Se till att erbjuda likvärdiga alkoholfria alternativ. Det finns annat än julmust och bubbelvatten som kan serveras till de som väljer att inte dricka alkohol.

4. Våga säga till om du tycker att någon medarbetare eller kollega dricker för mycket. Skulle något inträffa under julfesten – ta tag i det redan dagen efter och prata om det som hände med den eller de personer som händelsen berör.

Vill du veta mer? I Arbetsgivarguiden kan du som medlem läsa mer om hur ni kan jobba med företagets alkoholpolicy.

Arbetsgivarguiden är Almegas kunskapsbank på webben, som ingår i medlemskapet för medlemmar. Där får du juridisk rådgivning och snabb och aktuell information om ditt eller dina kollektivavtal – dygnet runt.