Löfvens treårsdag – Almega höll i debatt om privata välfärds­företag

På dagen tre år efter att Stefan Löfven (S) tillträdde som statsminister höll Almega en debatt om privata välfärdsföretag och regeringens utredning om ett vinsttak.

Under valrörelsen 2014 ställde sig Stefan Löfven negativ till införandet av ett vinsttak för privata välfärdsalternativ. På dagen tre år efter tillträdet som statsminister har statsministern bytt fot, genomfört en utredning om just ett sådant vinsttak och har aviserat en proposition under våren 2018.

Bara i Stockholmsregionen får förslaget konsekvenser för över 125 000 elever som valt friskolor, drygt 30 000 äldre som har sitt boende eller hemtjänst hos privata företag och 3 000 personer som får personlig assistans från privata alternativ.

Nära 72 000 personer i länet arbetar idag i privata välfärdsföretag.

Konsekvenserna av ett genomförande av vinsttaket debatterades därför av en tung uppsättning Stockholmspolitiker.