På väg mot Almedalen

Snart bär det av mot ännu en politikervecka i Almedalen. I år är Almega på plats för 16e året och ni hittar oss i vår trädgård på Hästgatan 10. Kom gärna dit och besök oss!

Vi på Almega deltar i år under parollen Vårt nya näringsliv för att fortsätta att stärka tjänsteföretagens röst och vara ledande i utvecklingen av den svenska arbetsmarknadsmodellen. Totalt anordnar vi och våra förbund ett trettiotal aktiviteter. Från söndag den 2 juli till och med onsdag den 5 juli fyller vi vår trädgård med seminarier, mingel, filosofiska morgonbetraktelser, korsförhör av direktörer, lunchpaneler och mycket mer. Almegas program i sin helhet hittar ni här.

För min egen del är jag på plats söndag till torsdag och ser verkligen fram emot att medverka i dessa evenemang:

  •  Almegas Sommarmingel, söndagen den 2 juli kl. 17:00, Hästgatan 10 (inbjudan krävs)

Ett härligt inledande mingel. Jag och näringsminister Mikael Damberg samtalar om tjänstesektorns möjligheter och utmaningar

  • Två perspektiv på konfliktreglerna, måndagen den 3 juli kl. 10:45, Industriområdet, S:t Hansgatan/Trappgränd

Svenskt Näringsliv anordnar seminarium om avtalsrörelsen 2017 och samhällsfarliga konflikter. Vi diskuterar hur konflikträtten fungerar idag och vad som behöver ändras.

  • Vårt nya näringsliv: Vem tänker på medarbetaren?, måndagen den 3 juli kl. 13:00, Hästgatan 10

Almega presenterar ny Novus- undersökning om vilka frågor medarbetare inom privat tjänstesektor tycker är viktiga i arbetslivet. Vi diskuterar om vi  arbetsgivare och fack, lyckas fånga upp det som viktigt för medarbetarna i den växande tjänstesektorn.

  • Pensionssystemet i framtiden – kan gig-ekonomi och trygghetssystemet gå hand i hand? måndagen den 3 juli, kl. 15:00, Strandvägen 4

Alecta anordnar mini-seminarium om framtidensarbetsmarknad och hur vi behöver utveckla våra trygghetssystem. Hur ska trygghetssystemen fungera med ett allt rörligare arbetsliv och hur ska vi tjäna in våra pensioner i framtiden?

  • Pensionsmarknaden – elefantkyrkogård eller levande marknad?, tisdagen den 4 juli kl. 08:00, Clarion Hotel, Strandgatan 6

Max Matthiessen anordnar seminarium om utmaningarna för framtidens pensionsmarknad. Samtidigt som tjänstepensionernas betydelse ökar väljer allt färre hur den ska placeras. Vad blir effekten på sikt och hur ska sparmarknaden se ut i framtiden?

  • Är den svenska modellen framtidssäkrad?, tisdagen den 4 juli kl. 10:00, Strandgatan 19

Futurion presenterar ny SOM-rapport om hur svenskarna ser på framtidens arbetsmarknad. Hur ska vi förhålla oss till en arbetsmarknad i förändring? Vilka är möjligheter och utmaningarna?

  • Vårt nya näringsliv: Vår välfärd behöver vinstdrivande företag, tisdagen den 4 juli kl. 13:00, Hästgatan 10

Almega presenterar rapporten Välfärdsutmaningen 2020, som visar på konsekvenserna för välfärdssektorn om regeringens Välfärdsutredning genomförs. Vad innebär utredningens förslag för Sveriges kommuner och landsting, när de privata välfärdsaktörerna riskerar slås ut?

  • Digitaliseringens konkurrenskraft, så påverkas du som chef, onsdagen den 5 juli kl. 10:00, Donners plats 2

Digitaliseringens påverkan på företags konkurrenskraft blir allt större och allt fler vet att de måste göra något men frågan är hur? Vi diskuterar denna utmaning ur ett ledarskapsperspektiv.

  • Hög kostnad för företagen trots kort strejk – fungerar konfliktreglerna på dagens arbetsmarknad?, torsdagen den 6 juli kl. 09:00

Seminariet tar avstamp i rapporten Kostnader och konsekvenser av arbetsmarknadskonflikter. Vi diskuterar vilka förändringar i konfliktreglerna kan behövas för att stärka svensk konkurrenskraft?