Miljöpartiet öppnar för breddat RUT

Sveriges Radio berättar idag att Miljöpartiet öppnar för ett breddat rut-avdrag, utan fördefinierat tjänsteinnehåll. Det är ett stort steg i rätt riktigt mot en tjänsteboom och tusentals nya jobb.

Inför MP:s partikongress föreslår partistyrelsen att rut och rot ska göras om till ett ”grönt skatteavdrag” som gäller för alla tjänster. Det betyder att man släpper rut-avdragets snäva avgränsning och öppnar för innovation och tillväxt i fler konsumentnära tjänstebranscher. Det är ett utomordentligt bra förslag från Miljöpartiet.

Medan många arbetsmarknadsreformer har haft svårt att ge någon riktig jobbavkastning har rut-avdraget varit särskilt framgångsrikt för de med en svag koppling till arbetsmarknaden. Med den lärdomen släppte Almega förra hösten rapporten HEM-avdrag för alla HEM-tjänster, som ligger helt i linje med MP:s förslag. Våra beräkningar visar att en sådan reform kan dubblera antalet sysstelsatta inom rut-tjänster från 25 000 till 50 000 redan 2020.

Det här förslaget visar att MP förstått potentialen i en växande tjänstesektor och att de tar utmaningen från den tudelade arbetsmarknaden på allvar.