Ännu ett avtal inom märket är tecknat

Arbetsgivarna i Visita och fackförbundet HRF har enats om ett nytt kollektivavtal vilket gör att den av facket varslade strejken nu inte blir av. Det är glädjande att arbetsmarknadens parter kunnat träffa ytterligare ett avtal som bekräftar det märke på 6,5 procent över tre år som etablerats i årets avtalsrörelse. Det bekräftar också att eventuella låglönesatsningar ska rymmas inom de 6,5 procenten som gäller i årets avtalsrörelse 

Arbetsgivarna har i det nya avtalet fått gehör för att ingångslönerna inte kan öka i samma takt som lönerna för dem med arbetslivserfarenhet. Det här kommer göra det lättare för personer som står längst från arbetsmarknaden att få sitt första jobb.  Facket å sin sida har fått igenom sin så kallade låglönesatsning. Totalt hamnar kostnadsökningen med det nya avtalet på 6,5 procent under tre år vilket är helt i linje med det märke som parterna inom industrin etablerade tidigare i år.

I årets avtalsrörelse har Industrin, Handeln och nu Besöksnäringen träffat avtal på 6,5 procent under över tre år och etablerat att eventuella låglönesatsningar ska rymmas inom märket på 6,5 procent.

Läs mer om vad som händer under avtalsrörelsen på Almegas avtalssajt