Staten eller kapitalet, vem betalar för dina barn?

Under fredagen så var det premiär för Almegas Omvärldsklubb. Vi står inför avtalsrörelsen 2017 och vi på Almega kommer förhandla ungefär 140 kollektivavtal under våren. Det kommer bli en intensiv vår med mycket arbete. Vi vill därför skapa en oas där vi får tid att reflektera över olika frågeställningar på ett mer djuplodande sätt. Vi vill skapa en oas där man kan stanna upp och reflektera – Och det är just den oasen Omvärldsklubben är.

Genom kollektivavtal fyller arbetsgivarna idag ut många av de statliga trygghetssystemen. En önskvärd ordning enligt somliga medan andra anser att det undergräver själva premissen för välfärdsstaten.
I årets avtalsrörelse har facken yrkat på att även ersättningarna för VAB (Vård av sjukt barn) ska kompletteras av arbetsgivaren. Vilka konsekvenser, för jämställdheten, tillväxten och arbetsmarknaden skulle en sådan ordning innebära? Och vad händer med förtroendet för välfärdsstaten om allt mer av den generella välfärden bygger på att arbetsgivarna kompletterar ersättningarna från de offentliga?

Dessa frågor diskuterades under första Omvärldsklubben som gick av stapeln på A house i Stockholm.

På plats fanns en panel allt ifrån representanter från Försäkringskassan till Feministiskt Initiativ. I Omvärldsklubben varvas panellisternas synpunkter med deltagarnas olika frågeställningar. Det blev en spännande och spänstig diskussion. Det handlade om jämställdhet men också om på vilket sätt som arbetsgivare kan stödja anställda så att de kan kombinera föräldraskap och karriär.

Panelen bestod av:
Niklas Löfgren (familjeekonomisk expert, Försäkringskassan), Karin Svanborg-Sjövall (vd, Timbro), Stefan Koskinen (chef arbetsgivar/politik Almega) Linda Nordlund (ledarskribent, SvD), Heléne Bengtsson (hr-chef, White), Lotten Sunna (socialförsäkringspolitisk talesperson, Fi)  samt Gabriella Ahlström som modererade samtalet.

 

Omvärldsklubben en del av Vårt Nya Näringsliv

Almegas medlemsföretag, redan etablerade som nya, står inför en rad utmaningar såsom globalisering, digitalisering och en hårt pressad arbetsmarknadsmodell. Vi kallar denna utmaning för Vårt nya näringsliv. Detta vill vi konstruktivt lyfta och diskutera från ett omvärldsperspektiv.

Omvärldsklubben är ett forum för diskussion och idéutbyte kring tjänsteföretagens olika behov och utmaningar.