Oväntade möten, delningsekonomi och kottar

Ett planerat möte gav även ett oplanerat på köpet.

Jag var ovanligt tidig till mötet hos Arbetsförmedlingen i torsdags morse, så jag lät blicken fastna på ett annorlunda skyltfönster.

Dörren till lokalen flög upp. – Hej kom in och ta en kaffe! Vi har jättegott kaffe! – Men,..är det här ett café?, frågade jag.

– Nej, men du kan få kaffe ändå. Eller kom in och se hur vi har det här. Vi är ett gäng sköna entreprenörer som sitter här och diskuterar. – Aha ni är någon slags coworking-space. – Ja, just det! Kom in och titta!

En enorm Rhodesian Ridgeback kikade nyfiket på mig. Jag klev in.

David Griff berättar att han och hans mamma driver Da appy place tillsammans. Enmansföretag med olika inriktning delar på lokalen. – Alla här har olika verksamheter, en redovisningsbyrå, en rekryteringsfirma, en firma med inriktning på digital marknadsföring. Och när vi sitter här tillsammans kommer vi på nya idéer, säger David. – Som till exempel den här! David Griff ger mig en låda med 9 kottar. Det är en hållbar braständare i presentförpackning, helt i återvunnet material. Den är onekligen väldigt snygg. Men 9 kottar till det facila priset av 149 SEK…

Lokalen känns mer hög än bred och hänger ihop med smala halvtrappor, en liten kaffebar, mötesrum, arbetsplatser att boka in sig på, en telefonhytt och så entrén med sköna stolar och en fyra meter hög växtvägg som binder ihop våningsplanen. – Mamma och jag har gjort allt själva, säger han inte utan stolthet i rösten. Byggt om lokaler, köpt möbler på blocket, återvunnit och renoverat. Är du säker på att du inte vill ha kaffe?

Da appy place har fångat tidsandan. Dela, återvinna, design och samarbete.

Almegas FoI-råd bjöd häromveckan in Åsa Minoz, expert inom Innovationspolitik som beskrev samma sak som David, men i policytermer.

PWC så räknar man med att delningsekonomin växer från 15 miljarder US dollar till 335 miljarder dollar år 2025. Enligt Jeremiah Owyang, grundare av Crowd Companies, så är de finansiella medlen inom delningsekonomin mer än 5 ggr de sociala nätverkens.

Delningsekonomin bygger på tjänstelogik och cirkulär ekonomi. Värdet som vi nyttjar är litet , men det är nyttjandet som är det värdefulla. Likaså handlar det om vilket värde vi producerar i vilket sammanhang. Det skapas i nätverk och ekosystem med användarna (co-creation);  företag, off aktörer, användarna och communities. Företag kan inte skapa värde själva. Ett ekosystem med nätverk av intressenter byggs upp kring erbjudandet.

Befintliga regleringar omintetgör nya affärsmodeller och gamla regleringar behöver samtidsanpassas. Almega kommer under hösten att borra mer i vad delningseknomin betyder för tjänsteföretagen och bjuda in till ett kunskapsseminarium.

Men innan dess ska jag prova att tända sensommargrillen med Kotten.