Välkommen att följa min Almedalsvecka

På söndag är det dags igen, när årets upplaga av Almedalsveckan drar igång. Aktuella samhällsfrågor ska debatteras, tal ska hållas, kontakter ska knytas och relationer ska utvecklas. Under årets Almedalsvecka vill vi från Almegas sida erbjuda en arena som skapar samtal om hur vi kan få ett ”Ett större Sverige”. Ett Sverige där vi välkomnar nytänkande, innovationer, utveckling, och som ger plats åt fler människor att vara med och växa och bidra. Vi tänker ställa färre krav, men bidra med desto mer beskrivningar av utmaningarna, och komma med konkreta förslag till lösningar!

Från Almegas sida har vi gjort det till lite av en tradition att varje Almedalsvecka lansera något nytt koncept, eller ta tag i någon ny debatt, under veckan. Faktum är att Almega var en av de allra första organisationerna som började satsa ordentligt på att finnas på plats i Almedalen för omkring tio år sedan, och sedan dess har vi hela tiden utvecklat vår närvaro där.

I år hittar du Almega på restaurang Amarillo med adressen Schweitzergränd 5B, där vi bland annat satsar på ett helt nytt seminariekoncept som vi kallar ”15+15”. Förvänta dig rappa, fokuserade och tillgängliga seminarier med 15 minuter fakta/förslag, följt av 15 minuter diskussion, där publiken får vara med. Och självklart sänds våra 15+15-seminarier som webb-TV för den som inte är där eller kanske vill titta in i efterhand. Hos oss kommer du kunna lära och inspireras på många teman: Är molnet en arbetsplats?, Är egenföretagare vår tids daglönare, Kan ett hälsoavdrag bota ohälsan?, Hur får vi jobb redan i flyktingförläggningen?, Hur blir Sverige en vinnare i den globala talangjakten? Släpp RUT fri! och på många andra teman.

Redan på söndag den 3:e juli inviger vi Almegas Almedalsvecka. Är du på plats då är du varmt välkommen till vårt stora mingel på söndag kväll. All information du behöver om Almegas Almedalsmingel och alla våra seminarier kan du läsa här.

Ett av Almegas riktiga huvudnummer bjuder vi på redan på måndag den 4 juli (11.30-13.00), när jag och Almega bjudit in ett antal tungviktare från näringslivet, facken och forskningen till ett samtal och en diskussion på temat ”Framtidens avtalsrörelse – hur ska parterna komma överens?”. Jag är värd och kommer dela med mig frikostigt av Almegas syn på hur vi menar att framtidens kollektivavtal och framtidens avtalsrörelser behöver se ut för att fungera i en modern tid och vara attraktiva för både tjänsteföretag och deras medarbetare. Och detsamma räknar jag med att våra inbjudna gäster Unionens ordförande Martin Linder, Kommunals nyvalde ordförande Tobias Baudin, Civilekonomernas förbundsdirektör Jens Jacobsson, Ratios VD Nils Karlsson och företrädare för de fyra företagen Uniguide, Sweco, Tele2 och PWC kommer att göra.

Utöver det deltar jag, samtalar eller debatterar vid en lång rad andra evenemang under veckan. Nyfiken på vilka? Huvudpunkterna i mitt Almedalsprogram hittar du lite längre ner.

Jag hoppas vi ses på något av dem, eller på gatorna i Visby. Och är du inte där kommer du självfallet kunna följa endel av det jag gör i Almedalen här på bloggen!

Söndagen den 3 juli

17.30 – 19.00  Almegas Almedalsmingel, ”Ett större Sverige”, Restaurang Amarillo, Schweizergränd 5B

19.45 – 20.30 Expressen – ”Eftersnack hos Niklas Svensson”, Skandias trädgård, Tage Cervins gata 3B eller live på www.expressen.se

Måndagen den 4 juli

11.30 – 13.00  Almega-seminarium: ”Framtidens avtalsrörelse – hur ska parterna komma överens?”, Restaurang Amarillo, Schweizergränd 5B

15.30 – 16.15   Seminarium Svenska Institutet och Uppsala Universitet: ”Vilket är värdet av internationella studenter?” Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5 ”E22”

20.00 – 22.00 Almegamiddag: ”Vad kan vi lära av integration i företagens vardag?” (för särskilt inbjudna)

Tisdagen den 5 juli

09.00 – 09.40  Företagarna, ”Schyssta villkor för alla – vi konkurrensutsätter den svenska modellen” Hästgatan 2

09.30 – 11.00  Swedbank: ”Vägen till villa, vovve och Volvo – hur kan nyanlända snabbare bli etablerade?” Visby Strand Congress, Strandvägen 4

11.00 – 12.00  If Metall-seminarium: ”Framtiden utan märke?” Score Bar och Restaurang, Hamnplan 5, Ljusgården

20.00 – 22.00 Almegamiddag: ”Hur skapar vi de bästa förutsättningar för våra framtida exportsuccéer?” (för särskilt inbjudna)

Onsdagen den 6 juli

08.15 – 09.15  WSP-seminarium: ”Kompetenslyft med stöd av invandring – utmaningar och möjligheter”  Teaterskeppet, Visby hamn

09.30 – 10.30  Swedbank-seminarium: ”Har kvinnor fastnat i pensionsfällan?” Strandgatan 35

13.30 – 14.30  Seminarium Medlingsinstitutet: ”Fakta och funderingar om löneskillnaden mellan kvinnor och män” Kronstallgränd 4

20.00 – 22.00 Näringslivets Exportstrategimiddag (för särskilt inbjudna)