Välkommet rut-besked från Miljöpartiet

Stora prövningar väntar politiken för att se till att de som nu kommer till Sverige inte fastnar i arbetslöshet och utanförskap. Därför är det välkommet att Gustav Fridolin och MP går Allianspartier till mötes och öppnar för samarbete gällande utvidgning av rut-avdraget.

En sanning som tål att upprepas är att vi i Sverige i dagsläget befinner oss i en något knivig situation. Det beror dels på att decemberöverenskommelsen har spruckit, dels på den globala flyktingkrisen. När vi nu står inför en humanitär kris och ett flyktingmottagande som överträffar alla tidigare nivåer behöver vi en stark och handlingskraftig regering som kan skapa nya jobb utan att föregås av långa utredningar. I verkligheten står vi dock med en sprucken överenskommelse och en minoritetsregering.

Därför är det välkommet att Miljöpartiet och Gustav Fridolin i dagens DN (14/10) fokuserar på lösningar snarare än problem då de vill vidga rut-avdraget. MP har förvisso varit positiva till rut på senare tid, men den frågan är betydligt mer kontroversiell till vänster än till höger. Trots det sticker Fridolin ut hakan och säger att Miljöpartiet vill se över hur rut-avdraget kan utvecklas och att de vill hitta överenskommelser med Allianspartierna.

Det visar att Miljöpartiet står upp för sin inslagna väg, även om förslagen inte nödvändigtvis stöttas från vänster. Det visar också prov på pragmatism att sträcka sig över blockgränsen för att satsa på de reformer som vi vet skapar jobb för människor i utanförskap.

Vi på Almega har sedan tidigare även föreslagit skattereduktioner på andra branscher som flyttjänster och IT-tjänster och diskuterar gärna även detta med Miljöpartiet.

Rutskaparjobb