Ny enkel tjänst för bra marknadslönestatistik

Det där med att sätta lön och bestämma lönespann är inte alltid så lätt. Ett sätt för att få veta löneläget är att använda lönestatistiktjänsten som Almega tagit fram tillsammans med Aon Hewitt.

Medlemsföretagen inom Almega ville ha en mer detaljerad lönestatistik. Tillsammans med Aon Hewitt Löneanalyser tog Almega fram en sådan. Det går att jämföra två löner på ett mer rättvisande sätt därför att företagen som är med kompletterar inrapporterad yrkeskod (NYK) med en svårighetsgradering av rollen.

Tre till fyra gånger per år tar Aon Hewitt fram rapporter och företagen kan gå in på webbportalen och hämta den senaste statistiken när det passar. Det finns sju svårighetsgrader från A till G som kallas Almeganivåer. De är formulerade så att man kan jämföra löner för ett yrke både inom en specifik bransch och mellan olika branscher inom Almega.

– Det här är en mycket prisvärd tjänst som vi har tagit fram till medlemsföretagen inom Almega, säger Oscar Scheja, lönestatistikansvarig på Almega. För dig som rapporterar in löner till Svenskt Näringslivs statistik är det riktigt enkelt, du skickar in samma fil, avslutar han.

/Lotta Oom