Vad är solidariteten värd om den inte åtföljs av reformer?

Precis som de flesta av oss gläds jag åt den generositet som nu visats de som nu flyr från krigets fasor i Syrien. Samtidigt oroas jag över att allt egentligen är precis som förut. Solidariteten prövas inte i manifestationen, utan i ögonblicken då politiken väljer att förändra eller bevara de strukturer som påverkar integrationen i Sverige eller Europa.

När Twitter-trenden avstannar och de engagerade kändisarna drar sig tillbaka till lägenheten på Södermalm är det i vanlig ordning ute i landet som ekvationen med bostäder, skola och arbete ska gå ihop. Och där brister det.

Invandringskritiska röster har länge använt politikens oförmåga som ett argument att integrationen aldrig kommer att fungera. Men det är inte sant. All evidens pekar på att vi kan lyckas oändligt mycket bättre än idag.

Resultatstyrd och konkurrensutsatt vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitik i kombination med bättre företagsklimat och fler instegsjobb kan skapa 110 000 fler jobb bland utlandsfödda, visar den rapport jag släppte i våras.

Det enda som krävs är att öppenhetens försvarare också omsätter sitt engagemang i politiska reformer som förstärker integrationen. När börjar ni?