Var med och vinn de offentliga upphandlingarna!

Almega har startat Upphandlingspodden, en podcast för företag som vill lära sig hur de kan vinna upphandlingar. Jag och Lotta Oom förklarar, tipsar och berättar om nyheter om offentlig upphandling.

Offentlig marknad är stor. Här sker upphandlingar för mellan 600 och 800 miljarder kronor varje år. För tjänsteföretag är möjligheterna goda, behovet är brett och växande.

Men lika stor som marknaden är, lika utbredd är kritiken. Företag tycker att lagen och den byråkratiska tillämpningen är krångliga och att priserna pressas så lågt att det inte går att leverera en bra kvalitet. De har synpunkter på hela hanteringen såväl innan som under och efter att avtal har tecknats. Det här gör att en majoritet av Almegas medlemsföretag aldrig lägger ett anbud i en offentlig upphandling. När Svenskt Näringsliv årligen ställer frågor till företag om upphandlingen sjunker betyget stadigt. I år blev snittbetyget 2,67 på en 6-gradig skala. Antalet anbud sjunker. Är det möjligt att vända den negativa trenden?

Jag vill skapa en podd som tar upp problemen, svarar på frågor och ger tips på hur företaget kan bli vinnare. Dessutom vill jag ställa frågor till ansvariga politiker och kunna presentera tydliga besked i Upphandlingspodden.

Välkommen att lyssna på Upphandlingspodden. Har du frågor eller saker som du tycker att vi ska ta upp? Hör gärna av dig! Det går även utmärkt att använda hashtagen #upphandlingspodd på Twitter.