Visstids­anställningar behövs i Almedalen

I värmen i tältet är det lätt att förstå att det finns säsongsvariationer i företagens verksamhet. Många av oss svarar inte i telefon under sommaren, varför telemarketingkampanjer som görs blir färre. Förståeligt, liksom att det är färre personer som går på krogen i januari eller att naturen faktiskt bestämmer när vissa arbetsuppgifter kan göras. Visstidsanställningar behövs för att möta variationer, vilket blir allt mer viktigt.

Värmen som gjorde det svårt att inte förstå detta med säsongsvariationer har säkert dykt upp på många ställen i Almedalen. I mitt fall var det dock hos Svenskt Näringsliv på ett intressant seminarium om just visstidsanställningar.

Det är märkligt att det finns så mycket myter kring visstidsanställningar. SCB:s statistik är därför viktig för att visa att visstidsanställningar inte ökat under senare år.

Jobben måste göras när kunden vill ha dem utförda, det går inte att producera och lägga på lager. Om inte visstidsanställningar hade funnits, hur hade då Almedalen kunnat genomföras? Att de behövs i Almedalen är lika självklart som att snö inte kan skottas på sommaren.

För mig är det självklart, visstidsanställningar behövs för flexibiliteten, men även för att det är väg in för många i arbetslivet. Det visar SCB:s statistik och flödesschemat nedan.

visstid