Inte bara väder som oroar

Dåligt väder till trots – de stora orosmolnen för säsongsberoende tjänsteföretag är politiska i form av höjda kostnader för sociala avgifter.

Idag regnar det återigen på min favoritö. Gästhamnen har bara en bråkdel av det antal båtar som brukar vara där när solen skiner från en blå himmel och vattentemperaturen är badbar. Även denna ö, med Danmark som närmsta granne i väster, drabbas av regeringens politik. I affären finns sommararbetande ungdomar, men jobbet påverkas av vädret. Färre kunder mindre omsättning. Paret som driver fiskrestaurangen och den lilla fiskaffären är orolig för sommarens omsättning men ännu mer för framtiden.

Hur blir det nästa år när kostnaden för sociala avgifter för unga kraftigt höjs? Om vädret då är lika dåligt, hur kommer det då att gå?

Ön präglas av tjänstejobb under sommaren, i äldreomsorgen vikarierar unga, gästhamnen sköts av ungdomar. Hur ska det gå för dessa små samhällen där varje jobb är värdefullt för att ön ska kunna leva även under resten av året?

Runt om i Sverige sitter nu företagare och är oroliga för hur deras ungdomstäta arbetsplatser ska kunna möta de ökade kostnaderna. De påverkas inte alltid av vädret, men de kan sitta fast i avtal med långa avtalsperioden. Eller så konkurrerar de på en global marknad, där lönekostnaderna i till exempel Polen är mycket lägre.

Trots denna bedrövliga vädersommar är kostnaden att anställa är ett betydligt större problem för många företag. Och till skillnad från vädret kan politiken göra något åt det.