Sjukförsäkringen ska användas till det den är avsedd för

Kommer ni ihåg den höga sjukfrånvaron i början på 2000-talet? Då började vi diskutera vad sjukförsäkringen egentligen är. Vi diskuterade attityder till sjukförsäkringen och vi lyckades med olika åtgärder på arbetsplatserna, vid köksbordet och i politiken bryta den uppåtgående kurvan. Det intressanta var att det blev accepterat att det är nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom som ska genera ersättning för sjukdom.

Men någonting har uppenbarligen hänt om jag ska tro TT:s rapportering de senaste dagarna där det framkommer att husdjursägare sjukskriver sig för att ta hand om sina sjuka djur. 60 procent av husdjursägarna har varit hemma för att vårda sjuka djur. I Sverige har vi en sjuklönelag som innebär att arbetsgivaren ska betala sjuklön mellan dag 2 och 14, dag 1 är karensdag. Men för att få sjuklön ska arbetsgivaren bedöma om arbetsförmågan är nedsatt.

Hur blir den nedsatt när husdjuret är sjukt? Vi har skyddsnät i form av lagar och socialförsäkringar, och då är det viktigt att vi respekterar vad de ska användas till. Det är nedsatt arbetsförmåga och inget annat. Dessutom är det inte den enskilde som ”sjukskriver sig”. Först bedömer arbetsgivaren arbetsförmågan, därefter ska det finnas ett läkarintyg som ska ligga till grund för bedömningen.

Tro nu inte att jag har svårt att förstå en varm och nära relation till husdjur. Det gör jag verkligen. Kan fortfarande sakna marsvinet Smulan och när jag rensar jordgubbar eller paprikor tänker jag på hur hon skulle älska detta skräp. Men min poäng är att arbetsgivarens och samhällets resurser ska användas till det de är avsedda för.