En historia om Sverige

Under årets Almedalsvecka vill Almega diskutera Sveriges förvandling från jordbruks- och industrination till tjänste- och kunskapssamhälle och hur våra medlemsföretag kan bidra till jobb, integration och konkurrenskraft. Historien om Sverige är en resa från potatisblast till fredagsmys.

Det är inte bara Sverige som förändras – utan också världen. Ökad global konkurrens har gjort att enkel tillverkning har flyttat från Sverige. Nu arbetar vi istället i allt större utsträckning med avancerad utveckling inom vad vi brukar kalla för den kunskapsintensiva tjänstesektorn. De senaste 20 åren har cirka 60 procent av alla nya jobb vuxit fram i de här branscherna. Almegas omvärldsanalytiker Linnea Kvist berättar hur allt hänger ihop på ett utmärkt pedagogiskt sätt.

Också arbetsmarknaden kan behöva förändras för att säkra kompetensförsörjningen – även om det gör ont. Till exempel så behöver arbetsförmedlingen reformeras och vuxenutbildningen göras mer resultatinriktad.

Dessutom kan rätt reformer göra att Sverige lyckas hjälpa fler lågutbildade nyanlända invandrare att få jobb – vilket skulle förbättra integrationen avsevärt. Något som jag och Li Jansson, författare till rapporten ”11 reformer som fungerar – handbok för en kostnadseffektiv integrationspolitik”, diskuterar i den avslutande filmen nedan.

Ikväll kl. 18-20 diskuterar Almega årets Almedalsvecka tillsammans med Unionen på ett evenemang som Makthavare arrangerar på Scandic Malmen. Kom gärna och lyssna. Inom kort släpper vi även vårt program för Almedalen på almega.se/almedalen.