Välfärds­företagarna är inga parasiter, Greider!

Vad hände med att visa respekt för sina meningsmotståndare? Att kalla alla välfärdsföretagare för parasiter är inget som hör hemma i en konstruktiv debatt. Tyvärr är dock detta en vanlig retorik bland många politiska motståndare till välfärdsföretag.

Göran Greider, Dala-Demokratens chefredaktör, torgför nu sin avsky för ”idén om välfärdsföretag och riskkapitalister som börjar driva vårdcentraler, äldreboenden eller rentav sjukhus och flyktingmottagningar”.

”Jag betraktar det nämligen inte som företagande. Det handlar istället om smarta affärsmän som plötsligt hittat en enkel och riskfri väg att tjäna pengar utan ansträngning. De brukar med en bra beteckning kallas trygghetskapitalister, företagarna som lever på, ja parasiterar på den gemensamma skattebasen. Affärsmännen som saknar mod och som saknar påhittighet, det är de som nu söker sig till våra skattepengar, och det är dags att stoppa dem innan det är alldeles för sent”, dundrar Greider.

Göran Greider har lyckligtvis fått mothugg av Eva Högberg. Sedan sju år tillbaka driver hon, trots politisk motvind, Förskolan Talento AB i Falun med idag 100 barn och 30 anställda.

”Det du påstår om mig är förtal och kan förmodligen leda till åtal. Jag hade modet att satsa pengar, kraft och engagemang i något som jag ville göra bra. Min enda drivkraft var att starta en verksamhet där kvalitet går först”, skriver Eva Högberg och ställer den högst motiverade frågan varför Göran Greider kallar henne och andra välfärdsföretagare för parasiter.

”Du har din rätt att vara kritisk mot friskolereformen, men du har ingen rätt att kränka mig på detta sätt. Jag är en hårt arbetande företagare, precis som de flesta andra, och jag kräver en ursäkt från dig”, säger Eva Högberg.

Göran Greider har aldrig gjort sig känd som en nyansernas man. Nu har han nog nått ett nytt lågvattenmärke.