Skärp dig! Almegapolisen rycker ut

För att motverka tomt arbete, tidsfördriv och allmän slapphet kommer Almegas egen polis rycka ut till våra medlemsföretags arbetsplatser.

Almegapolisen kommer att göra tidsstudier av de anställdas arbete, kontrollera deras trafik på internet och slå ner på all förekomst av privata funderingar och aktiviteter som inte är produktivitetshöjande. Till förfogande kommer Almegapolisen att ha fullständiga rättigheter att gå in på privata konton på till exempel Facebook och Instagram. Samt att rota i folks byrålådor.

Nej, då. Skojar bara. Någon Almegapolis kommer aldrig att se dagens ljus. Däremot, är något liknande på gång inom den offentliga upphandlingen.

I en modell som i Malmö kallas ”vita jobb” kommer kommunen kräva att alla företag som ska vara med i en offentliga upphandling måste vara ”seriösa”, det vill säga ha villkor enligt kollektivavtal och betala skatt. Och den som ska kontrollera detta blir facket. Fackliga funktionärer ges rätten att stövla in oanmälda på företag, gå igenom företagets bokföring och ta del av personalliggaren.

”Det låter som ett skämt. Men LO-polisen är redan här.”

Nu verkar det som om den här modellen sprider sig i landet. Fler kommuner vill ha modellen. Något som borde förvåna rätt många, eftersom idén bakom den är knasig på flera plan.

För det första borde det vara självklart att det bara är den svenska staten som får utöva myndighetsutövning. Om det finns någon misstanke om brott hos ett företag, så är det Polisen, Skattemyndigheten eller Konkurrensverket som ska göra jobbet. Inte fackliga ombudsmän som krängt på sig en väst med kommunens logga på. Vill man kontrollera om företaget betalat skatt, ja då kan göra det via Skattemyndigheten.

För det andra, saknar 60 procent av alla mindre företag i Sverige idag kollektivavtal. Men det gör dem inte ”oseriösa”. De har lika bra, och många gånger bättre anställningsvillkor i sina bolag, än i företag som har kollektivavtal. Nu tvingas de ta ett kollektivavtal som de varken vill ha eller behöver.

För det tredje. Redan nu finns det fall där fackliga ombudsmän gjort räder mot arbetsplatser och då krävt att just deras kollektivavtal ska gälla. Även om företaget redan har avtal som är tecknade med andra fackföreningar. LO-poliser har krävt att det ska vara LO-avtal. I annat fall har företaget ansetts som ”oseriöst”.

Det låter som ett skämt. Men LO-polisen är redan här.