Privata Eira bäst i Gävleborg

Det har inte ens gått ett år sedan privatägda Hälsocentralen Eira öppnade i Gävle. Redan nu får den det bästa betyget av alla hälsocentraler – privata och regiondrivna – i den årliga patientenkäten i Gävleborg.

Det skriver Gefle Dagblad samma dag som regeringen – i armkrok med Vänsterpartiet – presenterar direktiven för utredningen om vinster i välfärd.

Jag har svårt att förstå denna skräck för privata alternativ och den nästan maniska fixeringen vid vinster, vinster som något fult och inte önskvärt. Det viktiga måste naturligtvis vara vårdens kvalitet, och vinster är nödvändiga för att kunna utveckla verksamheten. Till exempel för att få banklån beviljade.

Patientenkäten i Gävleborg måste säkert komma som en kalldusch för mångfaldens fiender. Det är inte nog med att listan toppas av privata Hälsocentralen Eira. Alla de fem högst placerade vårdcentralerna i länet är privatdrivna.