Ord och handling går i otakt

Carina Eriksson är en jobbskapare av stora mått. Hon driver fyra McDonald’s i Östergötland. På hennes lönelista finns 320 personer. 70 procent av dem är mellan 18 och 26 år. Men när ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften försvinner hotas 30-40 av dessa jobb.

”Rabatten är ett förträffligt sätt för att hjälpa unga att få in en fot på arbetsmarknaden. Vissa politiker förstår inte vilken betydelse den har. De stora förlorarna blir förstås våra ungdomar”, varnar Carina Eriksson i en intervju på svensktnaringsliv.se/linkoping.

Carina Eriksson är en av väldigt många företagare som känner oro inför det som händer när den lägre arbetsgivaravgiften för unga avskaffas. Det finns gott om exempel på arbetsgivare som vågat anställa en eller ett par unga medarbetare utöver det absoluta personalbehovet. Den generositeten lär med automatik försvinna med ungdomsrabatten.

I valet mellan att anställa en oerfaren 22-åring och en erfarenhet 38-åring har skillnaden i kostnad hittills gjort att en hel del företag kunnat satsa på 22-åringen. Utan rabatten känns det förstås tryggare att låta 38-åringen få jobbet.

Regeringen Löfvens ambition att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet är bra. Men genom att göra det dyrare att anställa ungdomar är risken överhängande för att det målet blir ännu mer orealistiskt. Ord och handling går i otakt.