Politikerna skyldiga medborgarna långsiktighet

Trots det negativa beskedet att regeringen låtit Vänsterpartiet få inflytande över välfärden så hoppas vi fortfarande på ett funktionellt och långsiktigt regelverk när det värsta parlamentariska taktikspelet har lagt sig.

Efter måndagens besked om en vinstuppgörelse mellan Vänsterpartiet och regeringen finns det fortfarande anledning att fundera över hur frågan egentligen ska passera i riksdagen? Om detta spekulerade de flesta ledarsidor dagen efter och givet är i alla fall att Stefan Löfven inte har anledning att fira, trots de glada minerna på gårdagens presskonferens.

DN:s huvudledare kallade exempelvis uppgörelsen för ”sämsta tänkbara start” för Löfven och konstaterar att förutsättningarna för framtida blocköverskridande samarbeten knappast är optimala efter att statsministern vikt sig för vänsterns verklighetsbild.

”Det finns inga bevis för att den privata sektorn levererar sämre service än den offentligt drivna. Om något pekar brukarundersökningar på motsatsen. Men Vänsterpartiet låter sig inte störas av den ovidkommande verkligheten,” skriver de bland annat.

Att Vänsterpartiet har sin agenda klar och inte är intresserade av fakta och statistik har vi på Almega gång på gång upprepat under valrörelsen. Därför är det nog att hoppas på för mycket att tro att de kommer ta hänsyn till resultaten i den vinstutredning som förra regeringen tillsatte, och som enligt uppgifter i SvD Näringsliv igår inte hittat något stöd för ett vinststopp.

Men ”oppositionspartiet” Vänsterpartiet behöver heller inte bry sig om hur vi ska skapa ett stabilt regelverk som både klarar sig igenom i riksdagen och gör det möjligt för de privata välfärdsaktörerna att fortsätta leverera högsta möjliga kvalitet. Där har regeringen med Stefan Löfven i spetsen ett helt annat ansvar på sina axlar.

Precis som Acedemedias vd Marcus Strömberg så hoppas vi förstås att ett sådant regelverk fortfarande är en möjlighet när det värsta parlamentariska taktikspelet har lagt sig. Den långsiktighet, som politikerna gärna pratar om, måste gälla åt båda håll. Hur ska vi annars kunna skapa bästa möjliga förutsättningar för medborgarna?