In med företagens roll som jobbskapare i debatten

I morse på väg till jobbet köpte jag blommor i min favoritaffär. Medan ägaren satte ihop en alldeles underbar bukett började vi som vanligt diskutera. Jag fick lära mig att den bästa utbildningen för att bli en bra blomsterhandlare är att lära av äldre erfarna kollegor. Att gå i utbildning på en arbetsplats med reducerad lön, det påminner om den yrkesintroduktionsanställning som regeringen genom lagstiftning gjort möjlig. Något som enligt min uppfattning är helt rätt väg att gå.

Diskussionen fortsatte och vi kom över på kostnaden att anställa. ”Om jag, precis som restaurangerna, hade haft lägre moms hade jag vågat anställa en person till, sociala avgifter och andra skatter gör att det är alldeles för dyrt med personal.”

Här slår blomsterhandlaren huvet på spiken. Tänk vad många fler som skulle kunna anställas i tjänstesektorn om skatterna på arbete och tjänster kunde sänkas. I ett tjänsteföretag är det inte insatsvarorna eller andra produktionsfaktorer som är den stora kostnaden – det är personen som utför arbetet.

Det är märkligt att valdebatten handlar om RUTs vara eller inte vara och om eventuella vinster i välfärden. Den borde istället handla om hur vi ska underlätta för företagen att anställa fler medarbetare och hjälpa de som befinner sig i utanförskap att komma i arbete. Kostnaden för att anställa borde vara en given fråga i debatten i stället för förslag som kommer att öka arbetslösheten som ett borttagande eller ett halverande av RUT.

Det är dags att föra in företagens roll som jobbskapare i debatten och därmed frågan om skattetrycket för tjänstesektorn. Jag hoppas att jag senare höst i kommer att möta nya medarbetare i min blomsterhandel.