Vinna eller försvinna – klarar sig välfärden utan de privata entreprenörerna?

Hur ställer sig facket Kommunal till att 75 000 av deras medlemmar jobbar i privata välfärdsföretag? Och vad händer med dessa medlemmar om man förbjuder företagen att skapa överskott?

Det lär bli en het debatt imorgon här i Almedalen mellan Kommunals ordförande Annelie Nordström, Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och två entreprenörer inom välfärdens branscher: Solveig Sunnebo och Catarina Tavakolinia.

Solveig driver företaget Helianthus som har mobila förskolor – i praktiken bussar som är ombyggda till förskolor och med vilka man kan ta med förskolans barn till spännande platser där de får lära sig om allt möjligt. Catharina driver företaget Kavat vård, som bland annat har äldreboenden med särskild språklig och kulturell inriktning. Bland annat äldreboendet Persikan i Husby utanför Stockholm, där alla personal talar både svenska och persiska. Här kan du för övrigt läsa fler entreprenörsberättelser på samma tema.

Anders Lindberg är en stark profil på Aftonbladets ledarsida som anser att vinster ska förbjudas inom välfärden. Här ställs han mot två verkliga leverantörer av välfärd. Vill han att de ska få vara kvar? Och var står egentligen Kommunal? Och hur ställer man sig till LO:s hårda ställningstagande i frågan? Från en tidigare positiv inställning till vinster i välfärden har man under senare tid börjat vackla allt mer. Det här blir en drabbning man inte vill missa. I Almegakupolen torsdag kl 9.30.