Tack LO!

Igår kom det glädjande beskedet att LO ändrat uppfattning om arbetsmarknadsprövningen. Det är en framgång för vårt arbete med att lyfta hur viktig arbetskraftsinvandringen är för Sverige och svenska företag.

Tack LO

Visserligen vill LO istället att det arbetserbjudande från företag som arbetskraftsinvandrare söker arbetstillstånd med hjälp av ska bli juridiskt bindande, ett förslag som TCO sedan tidigare står bakom. Men till skillnad från arbetsmarknadsprövningen, som i första hand innebär ”svenska jobb till svenskar”, så är TCO:s förslag något som är värt att diskutera.

Problemet är bara att under rådande omständigheter med handläggningstider på upp till 15 månader – något som vi också har uppmärksammat i vår kampanj för #kompetensinvandring – så blir det praktiskt omöjligt att kunna erbjuda detta.

Ett företags förutsättningar kan ändras drastiskt på 15 månader och därför skulle ett bindande erbjudande i dagsläget leda till att betydligt färre företag vågar söka sig utomlands med sina rekryteringar. Vilket i sin tur leder till att färre människor får chansen att komma hit och arbeta. För att kunna erbjuda ett bindande arbetserbjudande så måste vi alltså först lösa problemet med de långa handläggningstiderna. Där tror vi att utökad certifiering av företag skulle kunna både minska administrationen och säkerställa företagens seriositet.

Men trots att det fortfarande finns saker att komma överens om så är gårdagens besked väldigt positivt. Nu kan vi fokusera på lösningar istället för konflikt. TCO:s chefsjurist Samuel Engblom har redan bjudit in mig till ett samtal. Den möjligheten tänker jag förstås ta.

Det som är mer bekymmersamt är S fortsatta tystnad efter gårdagens utspel. Våra medlemsföretag väntar fortfarande på besked om hur partiet ställer sig gällande arbetsmarknadsprövningen.