Entreprenörer behövs för bättre välfärd

”Jag välkomnar entreprenörer som utvecklar och förnyar välfärden”, sade Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg under en debatt mellan välfärdsföretagare och vinstkritiker som jag höll i nu i Almegakupolen.

Your browser does not support iframes.

Lindbergs synpunkt kom något överraskande, inte minst då han på Aftonbladets ledarsida fört fram krav på vinstförbud och en mycket negativ beskrivning av privata välfärdsföretag. Däremot, menade Lindberg, måste man hålla efter avarterna och sådant som inte gynnar den generella välfärden. Något som också företagarna höll med om.

Debatten arrangerades av Almega, och bjöd på stundtals tuffa replikskiften. Bland annat mellan Solveig Sunnebo från Helianthus förskolor och Annelie Nordström, ordförande för fackföreningen Kommunal. Sunnebo ställde frågan om varför man ska förbjuda och bromsa just de branscher där kvinnor är entreprenörer och blir företagasledare, samtidigt som det finns en diskussion om könskvotering av börsbolagens styrelser. Medan Nordström replikerade att jämställdhet inte är det primära syftet för den verksamhet som drivs inom välfärdens områden.

Sammantaget, visade debatten att det ändå finns öppningar för en mer nyanserad diskussion om framtidens välfärd, att det finns betydligt viktigare frågor att diskutera än frågan om ägande och företagens rättighet att göra överskott. Framförallt, om hur nya idéer och förbättringar kan växa fram som ökar kvalitén och mångfalden inom välfärden.