Krönika i Företagshistoria

Idag vill jag tipsa om det senaste numret av Företagshistoria. Där skriver jag en krönika om hur invandrares och företagens framgångar går hand i hand. Företag som Zoegas startades av migranter redan på 1800-talet. Under senare tid har Ayad Al Saffar vänt ett förlusttyngt Ur & Penn till en expanderande kedja.

Utlandsfödda gynnas också av en växande tjänstesektor. Totalt arbetar 231 000 personer från Afrika, Asien och Sydamerika i Sverige. 68 000 av dem arbetar inom omsorg och lokalvård. 37 000 personer har ett arbete som kräver akademisk utbildning inom vård, IT, samhällsbygggnad eller utbildning. Bemanningsföretag fungerar som språngbräda vidare på arbetsmarknaden för unga och utlandsfödda. Dessutom finns en ny svensk studie som visar att snabbväxande IT-företag är mer sannolika att anställa utlandsfödda, unga och långtidsarbetslösa.

Mer om detta kan ni läsa i krönikan. Tidningen finns på Pressbyrån!