Hur fri får en medborgare vara?

EU valet är över. Ideologier som förespråkar inskränkningar och begränsningar i stället för öppenhet har vunnit framgångar. Jag tycker givetvis det är bekymmersamt, inte minst för Sverige vars näringsliv i så stor utsträckning är beroende av öppna gränser.

Nu och ett par månader framåt kommer fokus i den politiska debatten helt vara på det kommande riksdagsvalet. En fråga som alldeles säkert kommer upp är skattefrågan. Tyvärr ser alltför många politiker medborgarnas surt förvärvade slantar som något man har ” fri dragningsrätt” på. Friskt utlovas skattehöjningar för olika grupper av ” höginkomsttagare” . Väldigt sällan talas om effekterna av höga marginalskatter. Att höga marginalskatter leder till negativa resultat för statskassan på grund av mindre utfört arbete. Att vi redan idag ligger i topp internationellt när det gäller marginalskatter. Att det blir svårare att attrahera attraktiv arbetskraft i en global konkurrens.

I sin bok 365 sätt att slösa med pengar visar Slöseriombudsmannen Martin Borgs hur skattepengar slösas bort på fullständigt onödiga projekt och hur miljoner går upp i rök på grund av oövertänkta projekt och idéer. Redan där finns mycket stora möjligheter att sänka skatter och öka individens frihet.

Politiker måste inse att skatt alltid är en fråga om hur mycket pengar en medborgare skall ha kvar i plånboken och därmed också en fråga hur fri medborgaren skall vara.