Bättre granskning av vinstförbud efterfrågas

Jag hade igår den stora förmånen att få delta i Vårdföretagarnas årsmöte. Diskussionerna handlade väldigt mycket om de mycket konkreta hot dessa företagare men även deras patienter/brukare lever under. Både V och MP vill i praktiken ta bort möjligheterna till vinstutdelning. S driver linjen om ett kommunalt veto. Det innebär att lokala vänstermajoriteter kan sätta stopp för välfärdsföretag, även om S på riksplanet inte principiellt är emot vinster.

Att ett vinstförbud skulle leda till nedläggning av verksamheten vittnade samtliga jag träffade om. Många kunde också berätta att man på olika sätt försökt komma i kontakt med V och MP-politiker för att berätta vad som konkret händer vid ett genomförande av vinstförbud. Många har också utmanat dessa politiker på debatt. V och MP aktar sig noga för att ställa upp i debatter. Det är uppenbart att dessa politiker känner man har tunt på fötterna. De inser att det är omöjligt att se en vårdföretagare i ögonen och förklara att hennes verksamhet inte ska få drivas vidare.

V och MP kommer också billigt undan i massmedia. Granskningen av effekterna av vinstförbud är minst sagt usel. Så här långt, i alla fall. Men den dramatiska effekt på vår välfärd som oppositionspartiernas politik skulle få kan i längden inte negligeras. Den måste klarläggas i god tid inför valet, det måste medierna snart inse.