2 av 3 nya jobb har skapats i de kunskapsintensiva tjänstebranscherna

infographic1

Visste du att två tredjedelar av de jobb som skapats senaste 20 åren återfinns i de kunskapsintensiva tjänstebranscherna?

Över en miljon personer var 2013 sysselsatta i de så kallade kunskapsintensiva tjänstebranscherna (KIS). Det är branscher som kännetecknas av ett högt kunskapsinnehåll och stor andel högskoleutbildade. Till exempel ingår datakonsulter, tekniska-, juridiska- och ekonomiska konsulter. Liksom vård, utbildning m.fl. Tillsammans utgör de 23 procent av det totala antalet sysselsatta i Sverige, och det är snabbt växande branscher som haft en avgörande betydelse för jobbskapandet i Sverige.

Av det totala antalet nya jobb som skapats sedan 1993 har hela 63 procent, eller nästan två tredjedelar skapats i just KIS.

Mer information om tjänstesektorn och dess betydelse hittar du på Almegas statistiksida.