Spännande supervalår

2013 är snart till ända och det är dags att blicka framåt. Supervalåret 2014 kommer att bli ett spännande år för Almega där vi gör allt för att fästa uppmärksamheten på tjänsteföretagens villkor.

Vårt näringspolitiska program kan du läsa mer om här, men jag vill särskilt lyfta fram vinstdebatten som jag är bekymrad över. Jag trodde nog aldrig att jag skulle behöva uppleva samma hätska stämning mot företagande som den som rådde när debatten om löntagarfonder var som hetast på åttiotalet. Men tyvärr har vinstdebatten stundtals en ton som visar att det finns delar av politiken och fackförenings-
rörelsen som överhuvudtaget inte förstår vilken tillgång dessa entreprenörer är för vår välfärd. Att man dessutom hotar att dra undan mattan för företag som i stor utsträckning drivs av kvinnor är för mig helt ofattbart.

Vilka effekter en välfärd utan vinstdrivna företag skulle få för vårt samhälle beskrevs ypperligt här på Almega i tisdags när några av våra mest framgångsrika välfärdsentreprenörer debatterade med LO, S och MP. SVT var här och sände, du kan se seminariet här. Det är tydligt att det här är en fråga som kommer mobilisera våra medlemmar och representanter under det kommande året.

Utöver det är det bra att debatten om arbetskraftsinvandring seglat upp som en tydlig valfråga på den politiska agendan. Med tanke på den senaste tidens utspel från både socialdemokratiskt och fackligt håll är det uppenbart att här finns en hel del att göra. Från Almegas sida är det självklart att vi behöver göra allt för att få hit den kompetens som tjänsteföretagen är i behov av. Svensk arbetsmarknad behöver tillskott i form av hjärnkraftsinvandring, en fråga du kommer att få höra allt mer om från vårt håll.

Självklart kommer vi under 2014 oförtrutet jobba vidare med att modernisera kollektivavtalen tillsammans med våra motparter. Tillsammans utvecklar vi den svenska modellen för att kunna erbjuda våra företag nya moderna avtal. Tjänstesektorns utveckling bygger på innovationskraft och den följer självfallet även med i framtidens kollektivavtal.

Som ni hör finns det all anledning att hänga med oss in i det nya året! Gott nytt år!