Julledigt – möjlighet eller belastning?

Unionen presenterar i dag en rapport om arbete i jul- och nyårstid. Det är kul hur olika statistik tolkas. Unionen säger att 1 av 5 tjänstemän känner sig stressade för att få ihop arbetslivet och privatlivet inför julen. Det skulle kunna tolkas som att 4 av 5 tjänstemän inte ser några problem. Så är det med flera av svaren på frågorna, att Unionen väljer den negativa vinklingen.

Personligen tycker jag att det är alldeles otroligt att så många arbetsgivare tillämpar systemet med klämdagar. Det innebär att många av oss kommer att kunna få vara lediga och umgås med familjen, gå på museum, läsa böcker eller bara vara. En del av oss kommer att behöva använda några enstaka semesterdagar för att få samma möjlighet till långledighet.

Men vi lever i en globaliserad värld med stenhård konkurrens. Då kan det inte vara oskäligt att en del av oss kommer att känna att vi behöver titta i mailboxen för att just få denna möjlighet att vara ledig.

Så ha nu en riktigt God och fridefull jul!