Är det sämsta det bästa för skolan?

I media och politik dominerar nu en uppfattning som är mycket märklig – där det bästa har blivit det sämsta.

Senast i Dagens Nyheter och även i SVT:s intervju nyligen med Engelska skolan rasar man mot det fria skolvalet och ger friskolorna skulden för den svenska skolans sjunkande resultat. Men hur tänker man då?

Alla seriösa fakta visar att elever i friskolor presterar i genomsnitt bättre än elever i kommunala skolor. Inte minst, har friskoleelever har högre meritvärden och resultat på matematikprovet än eleverna i kommunala skolor. Vore det då inte mer logiskt att antingen inspireras av hur friskolarna lyckas, alternativt att stimulera till att fler framgångsrika friskolor etableras?

Men icke. Nu är det tydligen kapplöpning mot botten som gäller. Lycka till.