LO bekräftar gubbväldet i ny rapport

Jag har skrivit det förut, men nu säger LO det till och med själva i en ny rapport som presenteras idag som tidningen Arbetet berättar om. Trots att närmare hälften av LO-förbundens medlemmar är kvinnor är de som bestämmer i den yttersta toppen nästan uteslutande män. Faktum är att man inte har varit så få kvinnor i LO:s styrelse som nu på 20 år – 15 av 18 ledamöter är män. I hälften av förbundsledningarna finns dessutom inte en enda kvinna. Inte så konstigt att kvinnors företagande motarbetas i en så hög grad av LO-toppen.

Här finns ingen som står upp för den välfärdsutveckling som kvinnliga entreprenörer stått för de senaste åren. Ingen som höjer rösten mot LO:s konsekventa motarbetande av privat producerad välfärd. Ingen som ser till att man slutar konservera strukturer där kvinnors möjlighet att förverkliga sina idéer, skapa tillväxt i samhället, ha lönekarriärer och bygga upp egna tillgångar förminskas.

För det är inom välfärden som kvinnor framför allt startar företag. Fyra av tio av Vårdföretagarnas medlemsföretag har en kvinnlig vd, mer om det kan du läsa här. Bilden bekräftas i en rapport från Tillväxtverket som visar att 60 procent av företag som erbjuder hemtjänst leddes av en kvinna under 2012.

Nu ska LO gör en handlingsplan för att komma till rätta med jämställdheten i den egna organisationen. Hur de ska göra för att främja kvinnligt företagande är det fortfarande ingen i LO-borgen som tycks vilja diskutera. Noterar dock att Karl-Petter Thorwaldsson i alla fall har den goda smaken att kalla sig själv gubbe. Tyvärr stannar nog självinsikten där.