Förskolan mitt i byn

En gång i tiden byggdes kyrkan först och därefter växte samhället runt den. Idag invigdes förskolan i Lindbacken i Uppsala och nu växer samhället upp runt den.

Det finns mycket att berätta om Lindbackens förskola. Vore det här en blogg om arkitektur skulle man kunna beskriva hur takhöjden och fönster från golv till tak ger en otrolig känsla av rymd och intressant övergång mellan ute och inne, eller hur smarta fönsterplaceringar mellan rummen gör att personal kan ha koll på barnen i flera rum samtidigt. Vore det en blogg om konstruktion eller inomhusklimat kan man beskriva hur man löst akustiken, byggt energismart och i samarbete med beställare och brukare.

Men eftersom det här är en blogg om tjänster så är ändå det mest fascinerande att förskolan byggdes först. Området Lindbacken har just påbörjats. Man planerar 850 fastigheter och om man beräknar 75 förskoleplatser per 100 nya hushåll lär det behövas en och annan förskola. Det klassiska är att bygga ett område och sedan lova en förskola – utifrån behov. I Trasthagen, ett annat område i Uppsala med inflyttning för två år sedan har arbetet med att bygga förskola just kommit igång. Några av de barnen som flyttade in där har nog hunnit börja i skolan redan.

För Kids2Home som driver förskolan och arbetar med målet att göra barnfamiljer lyckligare så är det högsta vinsten att få skapa en förskola från grunden och bygga in sina värderingar i väggarna. Köket och näringsriktig mat i centrum, med flexibla avdelningar ut åt sidorna. Stöttande tjänster med hjälp i hemmet i form av barnpassning, lunch- och middagslådor lär behövas i ett nybyggt område.

Cecilia Forss (M) kommunalråd i Uppsala klippte det blågula invigningsbandet och överlämnade en liten ängel att övervaka verksamheten. Hon framhöll hur viktigt det vara att få in nya aktörer och hur inspirerande det vara att se hur man byggt förskolan utifrån barnens perspektiv. Att den också, trots hög kvalitet i materialval, låg 50 procent (femtio!) under kommunens uppskattade byggkostnader för förskolor gjorde ju inte saken sämre. Forss beklagade att en liknande förskola inte kunnat byggas i kommunal regi. Vad jag hade önskat att de som ratar privata alternativ inom välfärd per definition funnits på plats just då. Jag tror att det kommer att byggas mycket bättre förskolor i Uppsala i framtiden, både i privat och kommunal regi.

I Lindbacken kan nu hugade spekulanter ta sig en titt på förskolan och föreställa sig hur deras små ska gå in på blå eller kanske gula avdelningen. Hur de ska cykla på innergården eller plocka vinbär från buskarna. Att Riksmäklaren som säljer fastigheterna var lyrisk över detta dragplåster kan man lätt föreställa sig. Även för arbetsgivare i trakten är det ett plus, när de försöker locka anställda från andra orter.

Kyrkan? Den syntes inte till. Men förskolan ligger mitt i byn.