#skolsnusk lyfter upphandlingsproblem

I förra veckan inledde Tv4 en granskning av miljön på Sveriges skoltoaletter. En undersökning som Almega Serviceentreprenörerna har tagit fram visar nämligen att när kommunerna upphandlar städning fokuserar hela 96 procent på lägsta pris. Kvalitet kommer tyvärr i bästa fall i andra hand.

Resultatet av att kommunernas ensidiga fokus på att pressa priserna blir att skoltoaletterna städas betydligt mindre än toaletter på t. ex kontor och bensinmackar.

En annan konsekvens är att många seriösa städbolag med kollektivavtal helt enkelt väljer att avstå från att lägga anbud på att städa i skolorna. Kommunerna är helt enkelt inte beredda att betala för den kvalitet som seriösa bolag vill erbjuda.

Granskningen har fått stor uppmärksamhet även i andra medier och Tv4 har också gett den en dedikerad undersajt. Den har även diskuterats en hel del på Twitter under taggen #skolsnusk.

Ett urval artiklar och blogginlägg på ämnet.

Storsatsning mot skolsnusket
Priset får styra städupphandling
Dagens Lort-Sverige
Städupphandlingar – 96 procent går på lägsta pris
Städkvalitet sopas under mattan
Hittat, länkat, kommenterat – October 10, 2013 (Punkt 3)
Lika illa på din skola? Tipsa oss! #skolsnusk

Almegas förhoppning är kommunerna nu kommer att ta tag i frågan om skolsnusket och bli bättre köpare av städtjänster. Genom att låta kvalitetskraven få betydligt större vikt vid upphandlingarna skulle fler seriösa aktörer kunna delta i upphandlingarna och eleverna få en arbetsmiljö som vuxna skulle acceptera.