Riskkapitalist – javisst!

4 riskkapitalister

Riskkapitalister är vi allihopa. Du med och jag med. Och även fackliga toppar!

Det är Dagens Samhälle som i sitt senaste nummer avslöjar att som finansiär och investerare bakom skolkoncernen JB Education som gick i konkurs före sommaren finns Folksam med ett antal fackliga toppar i styrelsen.

Och i Dagens Samhälles redovisning tar det hela rent komiska former. I styrelsen för Folksam Liv och Folksam Sak sitter ett antal fackliga företrädare där flera varit mycket kritiska av riskkapitalister som ägare av skolor och mot JB Educations konkurs . Där sitter bland annat Janne Rudén, ordförande i Seko, Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, Anneli Nordström, ordförande i Kommunal och Metta Fjelkner, f d ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Det är så att Folksam Liv och Folksam Sak via olika holdingbolag kontrollerar 50 procent av aktierna i den danska banken FIH Ehrversbank. FIH Ehrversbank är storinvesterare i riskkapitalfonden Axcel III som ägde 90 procent av aktierna i JB Education.
Den Folksam ägda banken FIH Ehrversbank är också en av de största fodringsägarna i JB Educations konkurs med en fodran på 300 miljoner kronor.

– I praktiken var det FIH Ehrversbank som bestämde att det skulle bli konkurs, säger Anders Hultin, tidigare VD för JB Education till Dagens Samhälle.
Nu är inte ens jag så konspiratoriskt lagd att jag tror att de fackliga ledarna det ena ögonblicket låtit Folksam medvetet investera i friskolor via riskkapitalbolag och i det andra ögonblicket kritiserat riskkapitalbolag som olämpliga ägare av friskolor.

Nej, det handlar snarare att de inte har förstått kapitalmarknaden och att det som lite vårdlöst kallats för ”kvarttalskapitalism” i hög grad är instutionella ägare som ställer högra krav för att vi alla ska få maximal avkastning på våra pensioner och vårt sparande. Detta i kombination med att inte ha kunnat avstå från att ta billiga politiska poänger genom slå mot redan liggande riskkapitalbolag, gör att verkligheten för tillfället verkar överträffa dikten.

Men visst borde det framkalla något av ”eftertankens kranka blekhet” hos vissa. För ibland har vi alla att vinna på lite mer djup i samhällsdebatten än skällande på kortsiktig kvartalskapitalism och elaka riskkapitalister.

På bilden, från vänster:
Janne Rudén, förbundsordförande SEKO och riskkapitalist (foto: Urban Orzolek).
Eva-Lis Sirén, förbundsordförande Lärarförbundet och riskkapitalist (foto: Elliot Elliot).
Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande och riskkapitalist.
Stefan Koskinen, VD Almega Tjänsteföretagen och riskkapitalist.