Det behövs investeringar i välfärden

Behoven av investeringar i landets vård, omsorg, skola och infrastruktur är gigantiska. Är det självklart att skattebetalana ska stå för alla insatser eller kommer privat kapital att medverka?

På Almegas seminarium om investeringar i välfärden i Almedalen, inledde Mårten Lewander, Attendo, med ett enkelt räkneexempel. Kommunernas behov av investeringar för att förnya/anpassa äldreboenden är cirka 75-100 miljarder kronor fram till år 2030. Det är mycket pengar enbart för fastigheter och man kan ju bara hoppas att kommunerna vill ha privata investeringar för att hjälpa till att finansiera verksamheten.

För att komplettera bilden ytterligare förklarade Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd i Stockholms Läns Landsting, (S) att enbart investeringarna i vården i Stockholm är ca 70 miljarder kronor under de kommande åren och då inkluderas alltså inte behoven som vi har i infrastruktur.

Men den politiska debatten idag handlar snarare om att hindra privata investeringar, därför att det som kan hända är ju att vinsterna plockas ut ur välfärden. Resultatet blir färre entreprenörer, kvinnor som startar företag och inga privata investeringar. Ulf Lindberg, Näringspolitisk chef på Almega menar att många politiker skyggar för problemen. – Det finns en diskrepans mellan behovet av investeringar och de politiska spelreglerna vilket gör att många företag kommer att lämna marknaden. Idag hörs inga politiker efterfråga privata investeringar trots att behoven är så pass omfattande.