Hundar och ungar…

En ljuvlig kväll i juni. Barnen tjoar i poolen medan jag och värdinnan fixar maten. Riktig svensk idyll. Sedan illtjut. Grannens hund har bitit min lilla tjej i handen. Inget blod som forsar, men tillräckligt djupt för att såret måste undersökas av läkare. Tillräckligt djupt för att byta den ljumma försommarkvällen i trädgården mot Astrid Lindgrens barnsjukhus väntrum. Men nu är det så fantastiskt ordnat att det på närmare håll finns inte mindre än två närakuter, som har öppet fram till 22. Så efter ett kort samtal till Aleris närakut, där sköterskan beklagade att de inte hade en tid förrän två timmar senare, kunde vi i lugn och ro inta vår middag i försommarkvällen, sedan åka till doktorn för undersökning och bli omplåstrade av syster Anna.

På vägen därifrån for jag tillbaka i minnet till en liknande situation, på samma ö, en midsommar för 30 år sedan, när grannflickan blev biten av en hund vid stranden och familjen fick tillbringa många långa timmar på sjukhuset i stan.

Därför är det med oro som jag hör att medlemsländerna inom EU snärjer in marknaden för privata alternativ. Ett förslag till nya upphandlingsregler vill nu ge medlemsländerna rätt att begränsa vården till icke-vinstdrivande företag. Även vissa landstingsstyrelser i Sverige går i den riktningen. Att de privata vårdföretagen skapat konkurrens, drivit på effektivisering och tillgänglighet och skapat ett patientorienterat system försvinner i diskussionen om vinst. När man ser på Dagens Samhälles rapport Den offentliga marknaden 2012 så framgår att endast en försvinnande liten del av den upphandlade vården sker hos icke-vinstdrivande företag. Att begränsa konkurrensen till dessa företag skulle, förutom att sänka marknaden, ge ett stort kompetensglapp.

I ett internationellt perspektiv skulle det också ge ett bakslag för de företag, såsom Capio, Global Health Partner och andra som börjat etablera sig utomlands, bidrar med svenskt kunnande och tar med sig ny kunskap tillbaka till Sverige.

Ironiskt nog uppmärksammar andra länder den svenska privatvårdens framgångar i Sverige och vill efterlikna den. I senaste numret av Danske Kommuner (nr 18/2013) jämför Allan Sogaard Larsen, koncernchef för Falck och ordförande för Vaekstteam för Sundheds- og Velfaerdslosninger Danmark med Sverige i slutet av 90-talet, manar till effektivitet och kvalitetsförbättringar och mod att konkurrera internationellt. Tänka lokalt och handla globalt.

Går liggande förslag till nytt upphandlingsdirektiv igenom blir det inte så mycket av den saken. Men om nu EUs medlemmar ser till att låta privata företag fortsätta att leverera tjänster inom vården kan kanske Aleris ha en chans att komma in på en framtida dansk marknad, eller danska företag till oss och andra ställen i världen, där det finns hundar och ungar och bättre saker att göra än att köa för vård.