Högsta vinsten – en förskoleplats

Vinsten - en förskoleplats

I Tyskland ökar desperationen för att få tag på förskoleplatser och utbildad förskolepersonal efter att man beslutat alla barn ska ha rätt till en förskoleplats från och med 1 augusti i år.

I Tysklands främsta politiska talkshow togs frågan upp i söndags och gäster var bland annat familjeministern Kristina Schröder (CDU), delstatsstatsminister Nordrhein-Westfalen, Hannelore Kraft (SPD), samt flera upprörda föräldrar och förskolepersonal.

Väntetiden för en förskoleplats är i dagsläget mycket lång, i t.ex. München ligger den på i genomsnitt 1,5 år. Det gör att föräldrar är beredda att ta till rätt okonventionella metoder att få en plats. Titta här 3.15 min in i programmet. 

Som av en händelse har vi på Almega i nästa vecka bjudit in tyska politiker och tjänstemän för att besöka några privata förskolor i två svenska kommuner. Gensvaret har varit enormt.

Ett trettiotal personer från åtta olika delstater kommer för att lära sig mer om valfrihetssystemet och vilka möjligheter privata förskolor kan erbjuda. Besökarna hälsar på i Uppsala och Nacka kommun och ska bland annat träffa grundarna bakom Mobila förskolan samt Kids2Home som erbjuder spännande helhetslösningar för barnfamiljer.

EU-minister Birgitta Ohlsson, landshövding Chris Heister och riksdagsledamoten Camilla Waltersson (m) kommer också att ta emot dem.

Syftet är att visa vad svenska förskoleföretag kan erbjuda och inspirera de tyska delstaterna att fundera på valfrihetsmodellen. Kanske kommer tyska föräldrar slippa att krypa på knä för att få en förskoleplats i framtiden.