Sveriges utrikeshandel ett klick bort

Sveriges utrikeshandel ett klick bort

Det är dagens rubrik när Kommerskollegium lanserar sin nya webbsida med handelsstatiska faktablad. Och som frihandelsnörd blir jag alldeles lyrisk när jag kan klicka mig fram och upptäcka att exporten till Nordamerika av sprit, destillerade och alkoholhaltiga drycker stigit med 11%, för att inte tala om exporten av maskiner för pappersmassatillverkning som stigit med 186% det senaste året.

Att vi importerat 119% mer luftfartyg, rymdfarkoster, bärraketer gläder nog mina vänner inom rymdindustrin.

Jag kan också välja Azerbajdzjan och konstatera att exporten av strömställare, kontakter och reläer ökat med 438% – förvisso från en försvinnande liten nivå, men dock. Jämfört med importen från samma land är det ändå högre.

Så här skulle jag kunna hålla på och klicka hela eftermiddagen om det inte vore för att jag arbetar med tjänstehandel. Jag vill ändå passa på att gratulera Kommerskollegium för denna fantastiska sida och ser fram emot när statistiken över tjänstehandeln är lika detaljerad.